Menu Sluiten

Kansrijke Start Lewenborg

De eerste jaren van een kind zijn cruciaal voor hun ontwikkeling op het gebied van taal, beweging en gezondheid. Jonge ouders in Lewenborg staan voor unieke uitdagingen en hebben vaak niet altijd de ervaring, kennis of middelen om hier optimaal mee om te gaan. Met het project Kansrijke Start Lewenborg willen we jonge ouders ondersteunen en hun kinderen een goede start geven.

Het project Kansrijke Start richt zich op het bieden van uitgebreide ondersteuning aan jonge ouders en hun kinderen. Ons doel is om:

  1. Ondersteuning te Bieden: Jonge ouders te voorzien van praktische en emotionele steun om een gezonde en stimulerende omgeving voor hun kinderen te creëren.
  2. Educatie en Training: Cursussen en trainingen aan te bieden die helpen bij de opvoeding en ontwikkeling van jonge kinderen.
  3. Verbinden van Ouders: Jonge ouders te koppelen aan buddy’s of vrijwilligers voor persoonlijke ondersteuning en advies.

Activiteiten en Aanpak

  1. Onderzoek en Behoeften: We beginnen met het onderzoeken van de behoeften van jonge ouders in Lewenborg. Dit doen we door middel van enquêtes, gesprekken en focusgroepen om te begrijpen welke vormen van ondersteuning het meest nodig zijn.
  2. Buddy- en Vrijwilligersprogramma: Jonge ouders kunnen worden gekoppeld aan een ervaren buddy of vrijwilliger. Deze buddy’s bieden praktische hulp en emotionele steun bij uitdagingen die ze tegenkomen in de opvoeding van hun kinderen.
  3. Cursussen en Professionele Ondersteuning: We organiseren cursussen en workshops die worden geleid door professionals. Deze cursussen zijn gericht op onderwerpen zoals opvoeding, gezondheid, en financiële planning. Het doel is om ouders de tools en kennis te geven die ze nodig hebben voor een succesvolle opvoeding.
  4. Ondersteuning op Scholen: Een brugfunctionaris wordt aangesteld op scholen om de communicatie tussen ouders en scholen te verbeteren. Dit zorgt ervoor dat ouders beter geïnformeerd worden en dat leerkrachten eerder signalen van problemen bij kinderen herkennen. We bieden ook trainingen aan leerkrachten om hen te helpen problemen bij jonge kinderen te identificeren en op tijd te handelen.

Impact en Voordelen

Voor Ouders: Dankzij de extra steun kunnen ouders sneller terugkeren naar werk of een studie oppakken, wat bijdraagt aan hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Dit versterkt hun positie en helpt hen een stabiele toekomst op te bouwen voor henzelf en hun kinderen.

Voor Kinderen: Kinderen profiteren van een gezonde en stimulerende omgeving waarin ze zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door vroegtijdige interventies en ondersteuning kunnen eventuele problemen sneller worden aangepakt, wat bijdraagt aan een gezonde ontwikkeling.

Samenwerking

Kansrijke Start Lewenborg is een samenwerking tussen de gemeente Groningen, lokale scholen, zorginstellingen, en andere partners. Deze gezamenlijke inspanning is essentieel om jonge ouders en hun kinderen de best mogelijke ondersteuning te bieden.

We nodigen alle jonge ouders en betrokkenen uit om deel te nemen aan onze programma’s en feedback te geven. Heb je vragen of wil je meer weten over hoe je kunt profiteren van de aangeboden ondersteuning? Neem contact met ons op of bezoek een van onze informatiesessies.

Samen bouwen we aan een sterke basis voor de toekomst van onze kinderen en hun ouders

Dit project wordt gesubsidieerd door Nationaal Programma Groningen

logo nationaal programma groningen

Misschien vind je dit ook interessant?

Ga naar de inhoud