Menu Sluiten

Brugfunctionaris

In Lewenborg willen we dat elk kind gelijke kansen krijgt om zich optimaal te ontwikkelen. Naast initiatieven zoals de Verlengde Schooldag en Kansrijke Start speelt ook de brugfunctionaris een belangrijke rol hierin. Hanna en Liesbeth, brugfunctionarissen van basisschool de Swoaistee, vertellen hoe zij ouders en kinderen ondersteunen om eventuele obstakels weg te nemen.

Wat doet een brugfunctionaris?

De brugfunctionaris is een belangrijk aanspreekpunt voor ouders. “We ondersteunen ouders zodat kinderen geen extra drempels ervaren,” legt Liesbeth uit. “We slaan een brug tussen school, kind en gezin, en zorgen ervoor dat elk kind aan alle activiteiten kan deelnemen.” Of het nu gaat om het regelen van een fiets, het verzorgen van ontbijt op school, of hulp bij de overgang naar het voortgezet onderwijs – de brugfunctionaris staat klaar om ouders te helpen met praktische oplossingen.

Voorbeelden uit de praktijk

“We doen echt heel veel,” vult Hanna aan. “Naast het regelen van bijvoorbeeld een laptop of deelname aan de avondvierdaagse, ondersteunen we ouders ook met vragen over opvoeding. Soms gaan we mee naar gesprekken bij externe partijen of een open dag, en we zorgen ervoor dat ouders toegang krijgen tot de juiste hulp als dat nodig is.” Het werk van de brugfunctionaris is breed en flexibel, gebaseerd op wat ouders nodig hebben.

Laagdrempelige hulp voor iedereen

Een brugfunctionaris is er voor alle ouders, ongeacht hun achtergrond of situatie. Liesbeth benadrukt: “We merken soms dat ouders het spannend vinden om hulp te vragen, maar dat is echt niet nodig. Iedereen loopt wel eens vast of heeft een vraag. Wij zijn er om mee te denken en ondersteuning te bieden, hoe klein of groot de vraag ook is.”

Hoe kom je in contact met de brugfunctionaris?

De brugfunctionarissen in Lewenborg proberen zo laagdrempelig mogelijk te zijn. Ze zijn aanwezig op ouderavonden, koffieochtenden en elke woensdag en donderdag in de huiskamer van de school. Daarnaast zijn hun contactgegevens zichtbaar door de hele school, en communiceren ze regelmatig via de sociale media van de school.

Een netwerk van ondersteuning

Elke basisschool in Lewenborg heeft een eigen brugfunctionaris. Dit is altijd iemand die al op de school werkt, bijvoorbeeld als leerkracht. “We werken nauw samen met andere brugfunctionarissen en organisaties in de wijk,” zegt Hanna. “Zo kunnen we samen een breed netwerk van ondersteuning bieden.”

Wil je weten wat de brugfunctionaris voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met de brugfunctionaris op de school van jouw kind.

Misschien vind je dit ook interessant?

Ga naar de inhoud