Menu Sluiten

Wijkenergieplan en buurtgerichte aanpak ondersteuning duurzaamheidsmaatregelen

In Lewenborg werken we aan een belangrijke stap richting een duurzame toekomst: we willen de wijk aardgasvrij maken. Aardgas is een fossiele brandstof die slecht is voor het klimaat en steeds schaarser wordt. Om een groenere wijk te creëren, willen we samen met bewoners en bedrijven overstappen naar duurzame warmtebronnen. Dit project maakt deel uit van de bredere wijkvernieuwing in Lewenborg en is gericht op het verduurzamen van woningen en het verminderen van de CO2-uitstoot.

Waarom aardgasvrij?

Het gebruik van aardgas draagt bij aan de opwarming van de aarde. Om klimaatverandering tegen te gaan, moeten we overstappen op duurzamere energiebronnen. Daarnaast wordt het moeilijker en duurder om aardgas te winnen. Daarom is het belangrijk dat we in Lewenborg nu actie ondernemen om onze huizen klaar te maken voor een toekomst zonder aardgas.

Wat betekent dit voor bewoners?

Veel huizen in Lewenborg worden nog verwarmd met aardgas. Dat moet in de toekomst veranderen. Dit kan op verschillende manieren, zoals het plaatsen van zonnepanelen, isoleren van woningen, of overstappen op een warmtepomp. Deze veranderingen kunnen soms lastig en kostbaar zijn, daarom willen we bewoners helpen met informatie en ondersteuning.

Bijeenkomsten en ondersteuning

We organiseren regelmatig bijeenkomsten waar bewoners informatie krijgen over de verschillende mogelijkheden om hun woning te verduurzamen. Hier kunnen ze leren welke maatregelen ze kunnen nemen om energie te besparen en hoe ze hun woning kunnen voorbereiden op een aardgasvrije toekomst. Daarnaast bieden we ondersteuning bij het financieren van deze maatregelen, bijvoorbeeld door subsidies of leningen.

Wijkenergieplan

In 2022 hebben we samen met bewoners een wijkenergieplan opgesteld. Dit plan bevat een overzicht van de beschikbare warmtebronnen in Lewenborg en geeft tips hoe bewoners hun woningen kunnen verduurzamen. Ook is er een energieloket waar bewoners terecht kunnen met vragen over energiebesparende maatregelen. Vanaf het najaar van 2022 zijn we begonnen met het uitvoeren van dit plan.

Hoe kun jij helpen?

We nodigen alle bewoners uit om mee te denken over hoe we samen Lewenborg aardgasvrij kunnen maken. Je kunt deelnemen aan onze bijeenkomsten, je laten informeren door energiecoaches of gebruik maken van het energieloket. Jouw inzet en betrokkenheid zijn van groot belang om van dit project een succes te maken.

Projectplanning

De overgang naar een aardgasvrije wijk gaat stap voor stap. We zijn al begonnen met het informeren van bewoners en het uitvoeren van kleine maatregelen. De komende jaren werken we samen met de gemeente, woningcorporaties en bewoners om Lewenborg klaar te maken voor een duurzame toekomst. Het is ons doel om in 2050 volledig aardgasvrij te zijn.

Meer informatie?

Wil je meer weten over dit project of heb je vragen over het verduurzamen van je woning? Neem dan contact op met ons energieloket of kom naar een van onze bijeenkomsten. We helpen je graag verder!

Samen kunnen we ervoor zorgen dat Lewenborg een groene en toekomstbestendige wijk wordt!

Misschien vind je dit ook interessant?

Ga naar de inhoud