Menu Sluiten

Aanpak Winkelplein

winkelplein lewenborg

Lewenborg krijgt een nieuw winkelplein. Dit plein zal niet alleen aantrekkelijk zijn voor winkelend publiek, maar ook een plek worden waar bewoners en bezoekers samenkomen en genieten van hun omgeving. Dit project maakt deel uit van de bredere wijkvernieuwing, die we samen met bewoners, ondernemers en de gemeente realiseren.

Het winkelcentrum Lewenborg is het hart van de wijk. De openbare ruimte sluit alleen niet meer aan bij de wensen van vandaag. Het plein is stenig, heeft weinig groen en biedt weinig ruimte om elkaar te ontmoeten. Daarnaast is het winkelplein een hitte-eiland binnen een verder koele wijk. Door de openbare ruimte op een andere manier in te richten, nodigt deze veel meer uit om te verblijven, elkaar te ontmoeten, gebruik te maken van de diverse voorzieningen, elkaar te leren kennen en elkaar te helpen waar nodig. Een andere ingerichte openbare ruimte op deze belangrijke plek vergroot de kwaliteit van de fysieke omgeving, maar geeft vooral ook de mogelijkheden om de sociale leefomgeving te verbeteren.

Samenwerking

Dit project is een gezamenlijk initiatief van bewoners, ondernemers en verschillende organisaties, zoals het BewonersPlatform, Lewenborg XL, WIJ, AtHomeFirst, Lefier, Nijestee en de gemeente. Dankzij het Nationaal Programma Groningen is een groot bedrag beschikbaar om het project te realiseren.

Het ontwerp is tot stand gekomen met de inbreng van bewoners en ondernemers. Er zijn meerdere inloopavonden en middagen georganiseerd in het winkelcentrum om de input van bewoners, gebruikers en ondernemers te krijgen. Daarnaast is het project een aantal keer besproken op de Derde Donderdag in het Dok.

Bewoners en ondernemers willen vooral meer groen, zitgelegenheden en betere toegankelijkheid voor fietsers en andere mobielen. Ook werd het gevoel van verminderde veiligheid genoemd, door de aanwezigheid van hangjongeren. Daarnaast wordt aangegeven dat geparkeerde fietsen vaak overal staan, dat ondernemers graag meer parkeerplek willen en ook het foutparkeren van auto’s en busjes wordt genoemd. Voor de kleine kinderen wordt een speelgelegenheid gemist.

Het ontwerp

We hebben zoveel mogelijk rekening gehouden met de wensen en ideeën die binnengekomen zijn. In het ontwerp komen bijna alle opmerkingen van de belanghebbenden terug. Al kunnen we niet aan alle wensen gehoor geven. Om de verkeersstromen beter te kunnen sturen en om de parkeerpleinen meer te vergroenen, is een enkele parkeerplek opgeofferd om de leefbaarheid te vergroten. Daarnaast kunnen we geen gehoor geven aan de wens om een waterspeelelement toe te voegen aan het centrale plein. Naast dat de kosten voor een waterspeelelement best fors zijn, zitten er strenge hygiënische eisen verbonden aan het plaatsen en gebruiken. Simpel gezegd moet een speelelement gekoppeld zijn aan leidingwater. Met het oog op toekomstige watertekorten kan het niet de bedoeling zijn om leidingwater te gebruiken voor permanente recreatieve doeleinden.

Het ontwerp bevat:

  • De inrichting van het centrale plein als ontmoetingsplek met meer plekken om te zitten en meer groen.
  • Een nieuw speeltoestel voor de kleinere kinderen.
  • Een plek voor evenementen zoals een braderie.
  • Meer groen op de parkeerpleinen.
  • Ruimte voor de weekmarkt.
  • Groenvakken.
  • Plekken om uw fiets te parkeren. Dit zorgt ervoor dat voetgangers, fietsers en automobilisten elkaar minder in de weg zitten.

Wil je meer weten over het ontwerp en de gemaakte plannen? Bekijk deze dan hier: https://gemeente.groningen.nl/file/ontwerp-openbare-ruimte-winkelcentrum-lewenborg-27-02-2024  

Dit project wordt gesubsidieerd door Nationaal Programma Groningen

logo nationaal programma groningen

Misschien vind je dit ook interessant?

Ga naar de inhoud