Menu Sluiten

Financiële opvoeding begint bij jezelf

door Monica Helbig, Cijfers & Centen

In maart is het de week van het geld. Van 11 tot 14 maart leren kinderen en jongeren over geld op school. Als ouder heb je ook een belangrijke rol in de geldopvoeding van je kind, maar hoe doe je dat?

Zakgeld

Zakgeld geven is een makkelijke manier om kinderen te leren met geld om te gaan. Dit kan al als ze zes jaar zijn. Je bepaalt zelf hoeveel, maar op www.nibud.nl kun je voorbeelden vinden. Als jouw kind meer of minder krijgt dan zijn vriendjes, hoef je het niet aan te passen. Het is een prachtig voorbeeld van de werkelijkheid. Niet iedereen heeft hetzelfde inkomen en dat is niet erg.

Regelmaat

Het is belangrijk om regelmaat in het zakgeld te hebben, bijvoorbeeld elke week op hetzelfde moment. Zet een herinnering in je telefoon. Anders vergeet je het misschien. Leg aan je kind uit waarom hij zakgeld krijgt en wat hij ermee moet doen. Mag hij alles uitgeven of moet hij ook sparen? De belangrijkste regel is: op is op. Geef als ouder geen extra geld of leen geen geld.

Keuzes maken

Geld draait vooral om keuzes maken. Een kind heeft kortetermijnwensen; hij wil nu zwemmen, een ijsje kopen of dat mooie waterpistool. Het is goed dat een kind leert dat je niet altijd alles kunt hebben. Je kunt samen met je kind de keuzes bespreken. Dit kun je al op jonge leeftijd doen.

Het goede voorbeeld

Maar eigenlijk begint de geldopvoeding van je kind al veel eerder. Hoe jij met geld omgaat, heeft veel invloed op je kind. Als jij spaart en erover praat met je kind, is de kans groot dat je kind ook gaat sparen. Als je alleen maar dure merken koopt, zal je kind dat overnemen. Maar als je alles tweedehands koopt, zal je kind dat normaal vinden.

Het is belangrijk om te leren hoe je verantwoord met geld omgaat. Je kunt beginnen door boeken te lezen of naar podcasts te luisteren Ook kun je informatie vinden bij Nibud. Op hun website, www.nibud.nl, vind je handige tools en veel informatie. In Lewenborg worden regelmatig Geld & Grip trainingen gegeven. Je kunt hiervoor kijken op www.geldengrip.nl. De gemeente biedt de training ‘Rondkomen kun je leren’ aan. Kijk op www.gemeente.groningen.nl/gratis-cursus-rondkomen-kun-je-leren voor meer informatie. Je kunt ook meedoen aan een spaarkring via www.cash2grow.nl of vraag bij WIJ Lewenborg naar Marlies Bakker. Deze voorzieningen zijn allemaal gratis!

Misschien vind je dit ook interessant?

Ga naar de inhoud