Menu Sluiten

Samen maken we de wijk – Communicatieve verbinding

Uit gesprekken in de wijk blijkt dat maatschappelijke en culturele organisaties in Lewenborg graag regelmatiger contact met elkaar willen hebben. Om zo beter van elkaar te weten wat de ander doet, op welke vlakken ze elkaar kunnen helpen en hoe de onderlinge samenwerking versterkt kan worden. Om te inventariseren welke ideeën daarover zijn en wat daarvoor opgezet kan worden, werd op 1 juni een bijeenkomst georganiseerd. Onder het genot van een hapje en drankje spraken betrokken partijen met elkaar, waarbij de communicatie met de wijk als tweede punt op de agenda stond. Henk Busker, redacteur van de Lewenborger, schreef over deze bijeenkomst een verslag.

De woorden communicatie en verbinding worden tegenwoordig vaak gebruikt. Iedereen interpreteert en gebruikt deze woorden op zijn eigen manier waardoor er regelmatig misverstanden over ontstaan. Als je verbindend wilt communiceren, betekent dit dat je de boodschap op een heldere, opbouwende en respectvolle manier overbrengt. Het is gericht op gezamenlijke belangen en verbinding tussen mensen. Afstemmen op niveau om win-winsituaties te creëren in samenwerking.

Bewonersplatform

Op woensdag 1 juni heeft er een eerste samenkomst plaatsgevonden in het Dok met verschillende organisaties uit de mooie groene wijk Lewenborg. Bij binnenkomst verwelkomden Daan Wiers (BewonersPlatform Lewenborg), Lottie Herfkens (Communicatieadviseur wijkvernieuwing, Gemeente Groningen) en Jacqueline Haarmans (Wijkondersteuner, WIJ Lewenborg/ Beijum) de gasten onder het genot van een hapje en een drankje. De sfeer was bepaald! Nadat de bovengenoemde dames zich hadden voorgesteld nam Lottie het woord. Iedereen werd nogmaals welkom geheten. Daarna legde ze uit wat de bedoeling van deze bijeenkomst was.

Er kwamen twee doelen naar voren waarmee al deze organisaties meer zouden kunnen samenwerken onder één noemer:

  • Er is behoefte om contacten en de daaruit ontstane ideeën onderling uit te wisselen.
  • Er zou een communicatieplan voor de wijk gemaakt kunnen worden.

Het plan is te streven naar verbinding tussen de bestaande organisaties. Wijkbewoners tonen vanuit zichzelf al veel initiatief, wat erg gewaardeerd wordt, maar het zijn losstaande acties. Deze activiteiten zouden op een dusdanige manier gekoppeld kunnen worden, dat iedereen er gebruik van kan maken. Samen weten we meer dan een, niet waar? Het gebrek aan kaderleden kun je dan oplossen, want dát er een gebrek aan is staat als een paal boven water. Je zou kunnen denken aan een wijkpenningmeester. Die beheert en beslist, natuurlijk in samenspraak met de leden van hun organisatie, wat er wel en niet besteed kan worden.

Leden werven

Eenieder weet dat het werven van leden en vrijwilligers een helse klus is en dan is het nog maar de vraag of het lukt. Door ervaringen uit te wisselen in een leuke, gezellige sfeer kan het wat aantrekkelijker gemaakt worden. ‘Bijvoorbeeld een stamtafel waaraan deelnemers zitten om daar ideeën op te doen door met elkaar te communiceren over de actuele wijkzaken’, opperde iemand vanuit de zaal. Elke organisatie neemt zijn eigen netwerk mee en op deze manier kan iedereen beschikken over een lijst met namen met daarachter een functie.

Wijkbudgetmissie

Om het wijkbudget goed te kunnen beheersen en verdelen, kan er in samenspraak met de aangesloten organisaties een plan worden gesmeed. Zo kun je een ‘gebiedsteam’ samenstellen dat een aantal keren samenkomt om de beslommeringen te bespreken. Van tevoren moeten deze voorlichters zich wel over de onderwerpen kunnen inlezen. De voorzitters of afgevaardigden van deze groepen brengen dat over aan de bewoners. Hoe? Ook dat is gezamenlijk op te lossen door het op één en dezelfde manier uit te voeren. Dat schept duidelijkheid voor iedereen.

Post-its

Nadat iedereen zijn zegje had gedaan, deelden de initiatiefneemsters kaartjes uit waarop geschreven kon worden hoe er over deze eerste bijeenkomst gedacht werd en welke ideeën er naar boven kwamen. Een selectie:

  • Het begin is er en kan zich tot iets waardevols ontwikkelen.
  • Geld beschikbaar stellen voor vrijwilligers.
  • Beter leren kennen van vertegenwoordigers van verschillende organisaties.
  • Wordt de wijkkrant gelezen? En hoe?
  • Motivatie? Geld?
  • Een gezellige middag erbij.
  • Samen denken over oplossingen voor problemen.
  • Gebruik maken van elkaars netwerk.

De opmerkingen werden door Lottie verzameld en later besproken. Tot slot werd de vraag gesteld wie zich beschikbaar zou willen stellen om een volgende setting mee te willen organiseren. Bram Hügel (Eindredacteur Lewenborger) was de gelukkige. Vervolgens ging iedereen zijn/haar eigen weg. De drankjes en de bakjes met allerlei hapjes waren zo goed als leeg. Logisch. Het was goed én gezellig.

Misschien vind je dit ook interessant?

Ga naar de inhoud