Menu Sluiten

Verduurzaming van Lewenborg – Wat bewoners hierover hebben gezegd en wat we daarmee gaan doen

Niet alle input die we hebben gekregen nemen wij hierin mee. Bijvoorbeeld omdat het voorstellen betreft die niet breed gedragen zijn. Of omdat ze niet aansluiten bij het beleid van de gemeente. Het kan ook zijn dat ideeën en suggesties al zijn opgepakt of ondergebracht in lopende projecten.

De komende maanden informeren wij bewoners op deze pagina over wat er met hun ideeën en voorstellen is gebeurd. Deze keer besteden we aandacht aan de reacties die er via de meedenkposters zijn binnengekomen over verduurzaming. In alle gevallen gaat het om ideeën en suggesties die slechts door enkele bewoners zijn ingebracht.

Goede samenwerking

Via de meedenkposters werd gevraagd of er gelet wordt op een goede samenwerking tussen het Energieloket Grunnegerpower, Lewenborg Energie Coöperatie, Energie Coöperatie Noorddijk, WIJ en Gemeente Groningen. Een goede samenwerking tussen bedrijven, instellingen en andere organisaties is erg belangrijk om de klimaatdoelen te behalen.

Om dit te bereiken, hebben betrokkenen de krachten gebundeld in het platform ‘Groningen CO2-neutraal 2035’. Op de website www. groningenco2neutraal.nl is hier meer over te lezen. Ook is hierop de voortgang van de energietransitie te zien.

Aanleg groene daken

Ter bevordering van de verduurzaming is ook het aanleggen van groene daken genoemd. Een voorbeeld hiervan is een sedumdak. Hierbij wordt het dak met vetplantjes bedekt. Dit heeft vele voordelen. Zo beschermt de beplanting tegen zonlicht, regen en extreme temperatuurverschillen. En gaat het dak door de bescherming van de planten langer mee. Wil je een sedumdak aanleggen? Dan kun je hier subsidie voor krijgen. Kijk voor meer informatie op: www.gemeente.groningen.nl/subsidie-klimaat-aanvragen.

Zonnepanelen op scholen

Er wordt voorgesteld om zonnepanelen op daken van scholen aan te brengen. Bij voorkeur zonder dat scholen hiervoor kosten hoeven te dragen. Dit gebeurt op sommige plekken al. Het financieren van de aanleg is vaak geen probleem. De meeste scholen kunnen dit betalen vanuit de reserves die ze hebben opgebouwd of met een gunstige lening. En met de huidige energietarieven zijn zonnepanelen in de meeste gevallen binnen zeven jaar terugverdiend.

Scholen hebben, zeker nu, vaak hun handen al vol aan haar onderwijstaken. Scholen zijn daarom vooral geholpen met advies of volledige begeleiding. Er zijn initiatieven die dit aanbieden voor scholen. Een voorbeeld hiervan is Zonnescholen. Scholen die zonnepanelen willen, kunnen bij dit initiatief aankloppen voor hulp en begeleiding. Kijk voor meer informatie op www.zonnescholen.nl.

Elektrische laadpalen

Er wordt opgemerkt dat het aantal laadpalen voor elektrische auto’s in Lewenborg erg laag is. Laadpalen voor elektrische auto’s worden voor een deel op aanvraag geplaatst. Wanneer er in een gebied weinig laadpalen zijn, kan dit dus komen omdat er nog niet zoveel aanvragen zijn gedaan.

Heb jij een elektrische auto? En ben je voor het parkeren van je auto afhankelijk van de openbare ruimte? Dan kun je de plaatsing van een laadpaal aanvragen. Het plaatsen hiervan is gratis. Deze is voor algemeen gebruik. Kijk voor meer informatie op: www.gemeente.groningen.nl/openbare-laadpaal-aanvragen. Een overzicht van laadpalen is te vinden op: www. oplaadpunten.nl.

Zonnepanelen

Er was ook de vraag om zonnepanelen op daken van de huurhuizen aan de Boeg te plaatsen. De gedachte is dat hier ook mensen wonen die niet altijd zelf in de gelegenheid zijn om zonnepanelen aan te schaffen. Op dit moment werken woningcorporaties en de gemeente een eigen verduurzamingsplan uit. Dit heet het Masterplan. Een van de thema’s die hierin staat, is het plaatsen van zonnepanelen.

De gemeente wil zoveel mogelijk geschikte daken benutten en de groei van het aantal zonnepanelen op daken versnellen. Daar horen ook huurhuizen bij. Samen met corporaties wordt gekeken hoe en op welke termijn dit is te realiseren. Kijk voor meer informatie over dit onderwerp op: www.gemeente.groningen.nl/zon-op-daken.

Voor woningeigenaren organiseert de gemeente door het jaar heen verschillende inkoopacties. Op dit moment is er een inkoopactie voor zonnepanelen en isolatie. Het Regionaal Energieloket heeft voor ons uitgezocht welke bedrijven in de regio de beste prijs/kwaliteit en garanties hebben. Daaruit is één bedrijf gekozen. Zo heb jij geen uitzoekwerk, wel zo gemakkelijk. Het bedrijf komt bij je langs en stelt een persoonlijke offerte op die past bij jou wensen. Jij beslist of je dit laat uitvoeren. Meer informatie is te vinden op www.duurzaamgroningen.nl/acties.

Aardwarmte

Tot slot is de wens geuit om heel Drielanden met aardwarmte te verwarmen. In Groningen wordt hard gewerkt aan de overstap van aardgas naar een duurzaam alternatief. Voor de hele gemeente is per wijk in kaart gebracht wat hiervoor de meest geschikte oplossing is. In de Lewenborger van december 2021 stond hier al een artikel over.

Voor Lewenborg is een combinatie van duurzaam gas en elektriciteit het meest aannemelijk. Toch wordt ook de optie van een warmtenet nog verder uitgezocht. De verkenning naar een warmtenet is onderdeel van het wijkenergieplan. De gemeente wil dit plan nog dit jaar samen met bewoners en corporaties voor Lewenborg opstellen.

Misschien vind je dit ook interessant?

Ga naar de inhoud