Menu Sluiten

Vijf vragen over Kansrijk Oost

In gesprek met projectleider Marloes de Bie.

1. Wat is Kansrijk Oost?

Kansrijk Oost richt zich op minimahuishoudens. Dat kunnen mensen in de Bijstand zijn maar ook zzp-ers, werkenden en jongeren. Zij worden gedurende minimaal 1 jaar intensief begeleid door een buddy. Projectleider Marloes de Bie: ‘We hebben een succesvolle pilot van twee jaar gedaan in Beijum en Lewenborg. Nu bouwen we verder. Sinds januari 2021 zijn ook in Selwerd en De Wijert zusterprojecten gestart. Zij nemen het model over maar vullen het op hun eigen manier in, vanuit het DNA van de wijk. Alle projecten werken samen onder de naam Kansrijk Groningen.’

Projectleider Marloes de Bie

2. Wat doet een buddy?

Een buddy begeleidt één of meerdere deelnemers. Buddy’s zijn zorgvuldig geselecteerde, vrijwillige professionals. Marloes de Bie: ‘Buddy’s zijn goud waard. Ze zijn goed opgeleid en ze verstaan jou als deelnemer, omdat ze ook ervaring hebben met armoede.’De buddy gebruikt methodes die onderzocht zijn en bewezen werken, zoals Mobility Mentoring® en Positieve Gezondheid. Ze worden daarin getraind in de eigen Buddy Academie. Die methodes raken alle aspecten van iemands leven, zoals wonen, gezondheid, geldzaken, opvoeding, werk, opleiding. Elke buddy heeft vaste contacten bij het WIJ-team en contacten bij de gemeente, Werk & Inkomensdienstverlening en de Groninger Kredietbank.

3. Wat heeft een deelnemer eraan?

Alles begint met het oplossen van problemen die heel veel stress geven. Rust en ruimte creëren en dan verder kijken. De vraag ‘wat wil jij’ is altijd het belangrijkste in het begin van de gesprekken. Deelnemer en buddy maken samen een plan waarmee je kleine, haalbare doelen stelt. Marloes de Bie: ‘Eigen regie van de deelnemer, maatwerk en (zelf)vertrouwen, daar gaat het om.Wij proberen mogelijk te maken wat de deelnemer wil, ook al lijkt het soms veelof lastig. Door het zo te doen maken deelnemers vaak veel grotere stappen dan ze in het begin voor mogelijk hielden.Meer dan de helft volgt nu een (vervolg)opleiding of heeft betaald werk. Dat is geen moeten maar willen. Bij de anderen zien we dat ze meer zelfvertrouwen en vooral meer rust hebben gekregen.Leven in plaats van overleven.’

4. Wat heb jij met Kansrijk Oost?

Marloes de Bie: ‘Als kind uit een arbeidersgezin zat ik op een gymnasium met leerlingen uit rijke gezinnen. Dat mijn vader in een fabriek werkte, lieten ze je goed voelen,je hoorde er niet bij. Toen dacht ik al: hier klopt iets niet. Het moet om mij gaan, om wat ik kan en wil. Dat is ook nu nog mijn drive. Uit mensen halen wat erin zit. De combinatie deelnemer-buddy werktdaarbij heel goed. De methoden die de buddy gebruikt, de vaste contacten met instanties. Vasthouden en volhouden.’ Van opscheppen houdt ze niet, daarom zeggen we het hier zelf maar even: Kansrijk Groningen won in oktober 2020 de Innovation Award van Mobility Mentoring© International/EmPath. Wijkwethouder Isabelle Diks nam de prijs eind april in ontvangst.

5 Meer weten? Misschien meedoen of buddy worden?

Neem dan contact op met Ingrid Blink, projectondersteuner van Kansrijk Oost. Zij kan je er alles over vertellen. Telefoon: 06 – 50472282. E-mail: ingridblink@outlook.com.

Misschien vind je dit ook interessant?

Ga naar de inhoud